Ztratil váš čtyřnohý chlupatý kamarád chuť k jídlu? Odmítá granule i konzervy? Nechutenství může značit nemoc, bolest nebo i úzkost. Často ale může být způsobeno i tím, že je pejsek vybíravý a touží jen po něčem lepším, třeba po pamlscích. Inspirujte se užitečnými tipy a radami, jak pomoci pejskovi, který má sníženou chuť k jídlu. Získejte, jak zlepšit apetit psa pomocí různých technik a strategií.

Důležitost správné výživy pro zdraví psa

Správná výživa je pro zdraví psa, jeho vývoj a energii klíčová. Snížená chuť k jídlu tak může mít negativní vliv na jeho celkové blaho a vitalitu. Pes trpící nechutenstvím

Co ovlivňuje chuť k jídlu

Chuť k jídlu může být ovlivněna ze dvou stran:

  • Fyziologická potřeba – pes pociťuje hlad ve chvíli, kdy jeho tělu chybí energie. Míra intenzity této potřeby se mění postupem času s věkem, aktuálním zdravotním stavem nebo také s ohledem na fyzickou aktivitu jedince. Postelový povaleč nebude mít takovou chuť k jídlu a pocit hladu jako aktivní pes.
  • Psychologická potřeba – je závislá na zkušenostech psa. Pokud mu předložíte jídlo nebo něco podobného, co mu chutnalo, je pravděpodobné, že ho neodmítne. Tento princip ovšem funguje i naopak.

Možné příčiny sníženého apetitu u psů

Mezi možné příčiny sníženého apetitu u psů patří například:

  1. Zdravotní problémy - může jít o zubní problém způsobující bolest, ale i o nějaké vážnější onemocnění. Na místě je proto návštěva veterináře, který zdravotní stav pejska zhodnotí.
  2. Stres – nedávný stres (např. špatný zážitek, výlet na neznámé místo apod.) může být jednou z možných příčin snížené chuti k jídlu.
  3. Změna prostředí – na apetit může mít vliv i změna prostředí způsobená přestěhováním nebo dovolenou.                             
  4. Nevhodná strava – i nevhodná strava může způsobit nejen to, že psovi nechutná, ale i následné snížení chuti k jídlu.
  5. Nedávné očkování – nedávno proběhlé očkování pejska může způsobit nechutenství, které bývá většinou jen dočasné.
  6. Stáří – nechutenství může přímo souviset i se stářím psů. Právě starší psi taková období mívají, tento problém by se ovšem neměl zanedbávat a měla by mu být věnována pozornost.

Jak podpořit chuť k jídlu u psa

Sledujte reakce vašeho pejska na různé změny ve stravě. Podle toho, jak se po jídle chová (např. podrážděnost, letargie nebo naopak hyperaktivita) můžete zjistit, jestli ho netrápí trávicí obtíže, alergie, intolerance nebo jiný problém. Vyzkoušejte některý z následujících tipů, jak podpořit chuť k jídlu u psa a navraťte svému čtyřnohému kamarádovi opět jeho ztracený apetit:

  1. Změna stravy – krmivo by mělo být komplexní a vyvážené. Vyzkoušejte vařenou nebo syrovou stravu BARF, která bývá mezi pejsky velmi oblíbená a ve většině případů se po ní dokáže rozjíst i ten největší nejedlík. Vliv může mít i teplota potravy. Lákavější může být teplejší jídlo.
  2. Doplnění vitamínů a minerálů – pro podporu chuti k jídlu jsou osvědčenou volbou vitamíny skupiny B.
  3. Nenechávejte žrádlo neustále k dispozici – dejte psovi misku s jídlem 2x denně přibližně ve stejnou hodinu, a pokud ji po chvíli nesní, misku mu zase vezměte.
  4. Vytvoření příjemného prostředí pro jídlo – některým psům může vadit i to, že je u jídla cokoliv vyrušuje. Dopřejte mu proto potřebný klid a prostor.
  5. Lákadlo v podobě hraček – jídlo je zábava, zkuste třeba schovat granule do nějaké zajímavé interaktivní hračky nebo podávejte krmnou dávku po tréninku jako odměnu.

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store