Máte pejska, kterého potřebujete občas nechat samotného doma, ale zatím to nezvládá? V následujícím článku se dozvíte užitečné rady a doporučení určená majitelům psů, kteří chtějí naučit svého chlupatého kamaráda být sám doma. Pomocí praktických tipů a technik pro trénink psa k samostatnosti, aby se snížila jeho úzkost a stres při oddělení od majitele.

Proč naučit psa, aby vydržel sám doma

Být sám a nebát se je pro velkou část psů poměrně obtížný úkol. Naučit psa, aby vydržel sám doma ovšem není důležité jen z toho důvodu, abyste mohli bez obav chodit do práce, jít si nakoupit nebo něco vyřídit. Samostatnost psa je důležitá i z toho důvodu, aby byl šťastný a měl potřebné pohodlí během té doby, co je sám doma.

Příčiny úzkosti u psů při oddělení

Psy mohou při oddělení od svého majitele projevovat úzkost. Ta má nejrůznější příčiny. Nejčastěji se jedná o následující:

  • separační úzkost
  • návykové chování spojené s nedostatkem tréninku na samostatnost
  • nevyhovující prostředí pro psa
  • prostředí, na které není pes zvyklý

Důležitost postupného tréninku psa k samostatnosti

Pokud se rozhodnete pro trénink psa k samostatnosti, je velmi důležité postupovat postupně krok za krokem. Pomůže vám následující postup:

  1. Dobu, kdy necháte psa doma samotného, postupně prodlužujte.
  2. Vytvořte pejskovi příjemné prostředí, které bude mít spojeno s pozitivními zkušenostmi. Umístěte mu pelíšek v centru vašeho domova (například obývací pokoj). Psi totiž nemají rádi izolaci.
  3. Nechte svého psa, aby si oblíbil pelíšek, ve kterém spí a odpočívá. Během dne jej několikrát do pelíšku pošlete pomocí stejného a jasného povelu. Nenápadně mu do něj také umístěte pár oblíbených pamlsků a poté, co si pes do pelíšku lehne, jej pochvalte. Díky tomu se mu bude doba odloučení od vás snášet mnohem lépe.
  4. Podporujte dobré návyky, a i ve chvíli, kdy jste doma, nechávejte pejska o samotě a nevěnujte mu neustálou pozornost. Dejte mu možnost se samostatně zabavit. Stačí pár obyčejných hraček pro psy.
  5. Vezměte si občas do ruky klíče, obujte se, oblékněte se a jednoduše simulujte odchod z domova, a to do té doby, dokud si váš pes nepřestane spojovat toto chování s ponecháním o samotě.
  6. Šance na úspěch vám pomůže zvýšit i to, že bude pes spát ve svém pelíšku i v noci, a to nejlépe v jiné místnosti, než spíte vy. Důležité je, aby pes nebyl hyperaktivní a přestimulovaný. Takoví psi totiž mají problém zůstat dlouho na jednom místě.

Dodržování denního režimu

K tomu, aby pejsek zvládl být sám doma během vaší nepřítomnosti je klíčové i dodržování denního režimu. Podle odborníků by pes neměl zůstávat sám déle než 8 hodin. Pokud odcházíte do práce, věnujte pejskovi patřičnou pozornost. Měl by být vyvenčený a mít k dispozici čistou vodu v misce a zásobu krmiva, na které je zvyklý. Před odchodem se s ním krátce pomazlete a povelem (např. „místo“) mu dejte najevo, že odcházíte pryč.

Klíčové body tréninku psa k samostatnosti

  1. Pro správný trénink psa k samostatnosti je důležitá nejen trpělivost, ale také důslednost. Spolu s pozitivním posílením jde o klíčové prvky vedoucí k úspěšnému tréninku.
  2. Důležité je pro vás to, abyste postupovali pomalu krok za krokem a zůstali klidní bez ohledu na to, co děláte.
  3. Snažte se kontrolovat své emoce a chování i ve chvíli, kdy se vám nácvik samostatnosti příliš nedaří.
  4. Pětibodový program si můžete upravit podle svých potřeb a možností a je na vás, abyste jej pochopili, nikoliv na vašem psovi.
  5. V případě, kdy se vám i přes dodržení všech doporučení nepodaří dosáhnout cíle, je možné, že váš pes trpí separační úzkostí. V takovém případě je nutné vyhledat odborníka, který doporučí vhodný postup.

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store