Pořídili jste si štěně jorkšíra a chcete mu vybrat kvalitní a vhodné krmivo, jako jsou granule, konzervy nebo pamlsky? Poskytněte svému čtyřnohému chlupatému mazlíčkovi optimální stravu pro zdravý růst a vývoj. Správná výživa hraje důležitou roli v prvních fázích jeho života a velmi důležitá je proto rovnováha živin pro zdraví a vitalitu. Inspirujte se užitečnými radami a doporučeními pro správnou výživu štěňat jorkšíra.

Potřeby výživy pro štěně jorkšíra

Výživa štěněte jorkšíra by měla obsahovat bílkoviny, tuky, vitamíny a minerály, cukry a vodu ve vyváženém poměru.

Bílkoviny

Bílkoviny kromě toho, že jsou základní stavební jednotkou organismu, jsou také nepostradatelnou složkou krmiva určeného pro rostoucí štěňata jorkšíra. Nedostatek bílkovin ve stravě by mohl vést ke zpomalení vývoje, zakrslosti i nedostatečně vyvinutému imunitnímu systému. Nejlepším zdrojem bílkovin je kuřecí maso, jehněčí maso a rybí maso. Tato masa mají zároveň i výbornou stravitelnost.

Tuky

Tuky kromě toho, že jsou zdrojem energie a esenciálních mastných kyselin, zajišťují rozpustnost a využitelnost vitamínů rozpustných právě v tucích (vitamíny A, D, E, K). Při příliš nadměrné konzumaci tuků psi ovšem velice rychle tloustnou.

Cukry (sacharidy)

Sacharidy, konkrétně monosacharidy jsou nejrychleji stravitelné a zároveň jsou okamžitým zdrojem energie. Polysacharidy jsou složité cukry (např. vláknina a škrob).

Vitamíny

Vitamíny se rozdělují na vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích. Mezi vitamíny rozpustné ve vodě patří například vitamíny skupiny B, které mají široké spektrum účinků. Mimo jiné zajišťují normální fungování centrální nervové soustavy nebo spolu s vitamínem C zvyšování obranyschopnost organismu. Vitamíny rozpustné v tucích, tedy vitamíny A, D, E, K jsou také nezbytnou součástí vyváženého krmiva pro štěňata jorkšírů.

Minerální látky

Minerální látky se rozdělují na makroprvky a mikroprvky. Mají nezastupitelnou roli ve výživě štěňat. Mezi ty nejdůležitější patří vápník, fosfor, hořčík, železo, zinek, selen nebo také jód.

Správné množství krmiva a důležitost pitného režimu

Při krmení štěněte jorkšíra je důležité dodržovat nejen správné množství krmiva, ale je potřeba myslet i na pravidelný pitný režim. Množství krmiva se liší podle věku a velikosti štěněte a je ovlivněno i tělesnými požadavky.

A jaký je optimální příjem tekutin? Zdravý pes by měl v průměru vypít přibližně 80-120 ml vody na 1 kg své hmotnosti denně. Štěňata by měla pít přibližně hrnek vody každé 2 hodiny. Potřeba tekutin se také odvíjí od konkrétního typu stravy. Štěňata jorkšíra, které konzumují převážně jen suchou stravu, tedy granule, budou potřebovat vody o trochu více než ti, kteří konzumují konzervy nebo vařené jídlo.

Vhodné dávkování a frekvence krmení v různých fázích růstu

Už od malička je vhodné pejska zvykat na pravidelnost v jídle. Štěňata jorkšíra byste měli ve věku od 1 do 2 měsíců krmit 5x-6x denně, od 3 měsíců věku 3x-4x denně a následně 2x-3x denně. Od 10. měsíce věku většinou už stačí jen 1 jídlo denně. Dávky krmiva zvyšujte jen pozvolna.

Krmné dávky pro štěně jorkšíra se liší podle stáří a váhy štěněte:

TĚLESNÁ HMOTNOST

STÁŘÍ ŠTĚNĚTE

1-3 měsíce

3-4 měsíce

5-7 měsíců

8-12 měsíců

0,5 kg

50 g

50 g

 

 

1 kg

85 g

80 g

50 g

 

1,5 kg

110 g

100 g

65 g

35 g

2 kg

135 g

125 g

80 g

45 g

3 kg

175 g

165 g

105 g

55 g

4 kg

 

195 g

125 g

70 g

5 kg

 

230 g

145 g

80 g

6 kg

 

 

165 g

90 g

7 kg

 

 

185 g

100 g

8 kg

 

 

200 g

110 g

9 kg

 

 

220 g

115 g

10 kg

 

 

 

 

Přechod na stravu pro dospělé psy

Přechod na stravu pro dospělé psy je u malých plemen do 10 kg hmotnosti vhodný přibližně po 1 roce věku. Abyste předešli případným problémům, je nutné krmivo měnit postupně. První den namíchejte krmivo pro štěňata a pro dospělé v poměru 75/25, druhý den v poměru 50/50, třetí den 25/75 a čtvrtý den již dejte pejskovi 100 % krmivo pro dospělé psy.

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store