Jezevčík je díky svému originálnímu vzhledu nezaměnitelný s ostatními rasami psů. Je inteligentní a sebevědomý, ale také poněkud tvrdohlavý. Pokud jste si domů přinesli štěně jezevčíka, nejspíš vás budou zajímat důležité rady týkající se krmení štěněte jezevčíka. V následujícím článku se dozvíte, jak se naučit lépe porozumět potřebám výživy svého štěněte a jak mu zajistit zdravý a vyvážený životní styl.

Důležitost správné výživy štěňat jezevčíků

Štěňata malých plemen, mezi která patří i jezevčíci, rostou a vyvíjejí se rychle, a právě z toho důvodu je pro ně důležitý velký energetický příjem. Správná strava je navíc klíčem k optimálnímu růstu a vývoji štěňat. První měsíce až roky rozhodují o tom, jaký bude zdravotní stav po zbytek života všeho jezevčíka. Jezevčík není moc náročný na krmení, většinou je neustále při chutí a sní to, co mu dáte. Mívá ovšem sklony k nadváze, a proto je potřeba mu dopřát zdravou a vyváženou stravu.

Tipy pro správné krmení

  1. Základem správné péče je kvalitní krmivo. Od narození je pro štěňata jezevčíků zásadní mateřské mléko. Štěňata jsou připravena k odstavení přibližně kolem 7-8 týdnů věku.
  2. Štěňata je vhodné seznamovat s krmivem přibližně od 3 týdnů věku. Právě v tomto období je vhodné kromě mateřského mléka postupně začít zařazovat také speciální krmivo určené pro štěňata.
  3. Jednou z možností krmení jezevčíka je tzv. barfování (krmení syrovým masem).
  4. Další možností jsou kvalitní granule pro štěňata.
  5. Granule by měly obsahovat čerstvé maso, a to by mělo být ve složení uvedeno ideálně na prvním místě.
  6. Při krmení dodržujte pravidelné jídelní časy. Štěňata jezevčíků by měla jíst první 3-4 měsíce 4x denně, další 2 měsíce 3x denně a od 6. měsíce věku 2x denně. Důležitá je rutina a pravidelnost v krmení.
  7. Co se týče výživových dávek, celkový denní objem krmiva by se měl pohybovat u štěňat ve věku 2-3 měsíců od 150 g do 200 g krmiva ve čtyřech různých porcích za den, ve věku 4-5 měsíců by to pak mělo být 250 g krmiva za den ve třech různých porcích.
  8. Pravidelně kontrolujte váhové přírůstky štěněte. Z důvodu atypické stavby těla mohou mít jezevčíci problémy s páteří, a právě z tohoto důvodu není na škodu přidávat pravidelně do krmiva také kloubní výživu.

Důležitost pitné vody jako součásti zdravé a vyvážené stravy

Důležitou součástí zdravé a vyvážené stravy je i pravidelný pitný režim. Štěňata, kteří jedí pouze suché granule budou potřebovat více tekutin než ty pejsci, kteří jedí konzervovanou nebo vařenou stravu. Štěňata jezevčíků potřebují pít menší množství vody častěji. Ideální je přibližně 1 hrnek vody každé dvě hodiny a je nutné kontrolovat, zda pijí. Obecně platí, že by měl pes vypít cca 50 ml vody na 1 kg své hmotnosti. Nechte pejskovi misku s čistou vodou dostupnou během celého dne, aby měl možnost se kdykoliv napít.

Správná výživa a shrnutí důležitých bodů

Správná výživa štěněte jezevčíka je klíčem k zajištění zdravého a šťastného života. Štěně je potřeba krmit jinak než dospělého psa, a to z toho důvodu, že má malý žaludek a citlivý trávicí trakt. Psi mají rádi rutinu, a právě proto je důležité co nejpřesněji dodržovat čas krmení.

Štěňata jezevčíka krmte speciálním krmivem určeným právě pro štěňata, v případě alergií a intolerancí volte krmivo hypoalergenní. Jezevčíci mívají sklony k nadváze, proto je vhodné vybírat takové krmivo, které neobsahuje příliš mnoho tuku. Důležitý je obsah čerstvého masa, které by mělo být ve složení uvedeno na prvním místě.

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store