Máte doma aktivního pejska? Dopřejte mu zdravou a vyváženou stravu bohatou na cenné živiny. Inspirujte se při výběru vhodných granulí užitečnými informacemi a doporučeními. Následující návod vám usnadní správný výběr krmiva s ohledem na životní styl a potřeby vašeho chlupatého miláčka.

Důležitost kvalitní výživy pro aktivní psy

Kvalitní výživa hraje pro aktivní psy velmi klíčovou roli. Správně vybrané krmivo totiž může mít pozitivní vliv nejen na celkové zdraví, ale také na jejich výkon a energii. Je proto velmi důležité kupovat takové krmivo, které zcela splňuje specifické potřeby psů v zátěži, jako je například vysoký obsah bílkovin a tuků pro podpoření vyšších energetického výdeje.

Faktory ovlivňující výběr granulí

Pro zajištění optimálního zdraví vašeho čtyřnohého kamaráda je nutné vybrat granule pro aktivní psy, které odrážejí jejich individuální potřeby. Vyplatí se proto zvážit následující faktory:

  • věk pejska
  • hmotnost
  • úroveň aktivity
  • zdravotní stav (alergie / intolerance, nadváha)
  • stav srsti
  • chuťové preference

Jak porozumět složení granulí

Jak se orientovat ve složení granulí? Při čtení složení se zaměřte na obsah všech důležitých živin a ingrediencí, které jsou pro psy klíčové:

  1. Kvalitní živočišné bílkoviny – proteiny by měly mít ve složení granulí největší zastoupení. Ideálně by mělo krmivo pro běžně aktivní psy obsahovat 25-30 % bílkovin a 20 % tuků.
  2. Obsah masa – čím víc konkrétně je masová složka specifikována, tím kvalitnější jsou granule. Sáhněte tedy po takových, kde je uveden konkrétní druh masa.
  3. Obsah obilovin – u méně pohyblivých psů se zaměřte granule, které obsahují méně obilovin, protože tato složka je častým spouštěčem alergií a v případě nedostatku pohybu by po nich pes přibíral. Pokud je ovšem dostatečně aktivní a netrpí žádnými alergiemi nebo intolerancemi, není vyšší obsah obilovin problém.
  4. Sůl a konzervanty – granule by měly obsahovat minimum soli a konzervantů. Sůl je totiž pro psy toxická, a to již v dávce 2 mg na 1 kilogram hmotnosti.
  5. Vysoce stravitelná vláknina – tato složka je důležitá pro správné vyprazdňování a dobře fungující trávení.
  6. Sacharidy – granule by měly obsahovat vhodné zdroje sacharidů (např. pšenice, kukuřice, oves, rýže nebo brambory). Nejlépe stravitelnými sacharidy jsou rýže a oves, hůře stravitelná je pšenice.
  7. Tuky – hlavními zdroji tuků jsou v granulích kuřecí nebo rybí tuk. Méně vhodné jsou rostlinné tuky.
  8. Vitamíny – mezi důležité vitamíny patří vitamín D, který je nezbytný pro tvorbu kostry, zubů, srsti a kůže. Důležitý je i vitamín E, který pomáhá chránit buňky organismu a vitamín C nezbytný pro imunitu psa. Komplex vitamínů B se pak podílí na správném fungování zažívacího traktu.
  9. Minerály – důležitými vitamíny, které by měly být v granulích obsaženy, jsou vápník, fosfor, sodík, hořčík, draslík a chlor.

Tipy a triky pro výběr granulí podle potřeb psa

  • Vybírejte granule odpovídající energetickým potřebám psa.
  • V případě, že je to nezbytné, např. z důvodu alergie, stáří, obezity nebo jiných změn potřeb, přecházejte na nové krmivo postupně, kdy nejprve kombinujte část nového krmiva s původním krmivem a po několika dnech zcela přejděte na nové krmivo.
  • Myslete i na správný výběr velikostí balení krmiva. Po načnutí balení totiž obsah začíná ztrácet čerstvost. Balení by nemělo být otevřené déle než 3 měsíce. Důležité je také správné skladování granulí, a to ideálně v uzavřené nádobě.
  • To, že granule psovi sednou, poznáte především podle pevné a tmavé stolice.

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store