Psy všech plemen mohou postihnout nejrůznější alergie. Ta se u psů může rozvinout kdykoliv během života. Většina alergií je navíc genetickou záležitostí. Jak se vůbec takové alergie u psa projevují, jak jim porozumět a předcházet? V takové chvíli je důležitá včasná diagnóza a zahájení vhodné léčby. Přečtěte si užitečné informace o různých formách alergií u psů včetně příznaků, diagnostiky a možností léčby.

Nejběžnější příznaky alergie u psů

Mezi nejběžnější příznaky alergie u psů patří:

  • intenzivně svědění a škrábání kůže
  • zarudnutí kůže
  • kožní léze
  • podráždění a záněty očí
  • vykašlávání
  • zvracení a průjmy
  • čištění tlapek

Druhy alergií u psů

Existuje několik druhů alergií u psů. Příznaky jednotlivých typů alergií jsou si ovšem navzájem velmi podobné.

Alergie na kousnutí od blechy

Kousnutí od blechy může způsobit nejen velmi silné svědění kůže, ale i silnou alergickou reakci. V důsledku toho mohou psům vypadávat chlupy, tvořit se strupy na kůži nebo otevřené rány, a to většinou na zádech u kořene ocasu. Kožní léze se mohou tvořit i na zbytku těla.

Inhalační alergie

Tzv. inhalační alergie jsou alergie na prach, pyly, plísně nebo roztoče. U tohoto typu alergií jsou psy většinou alergičtí na více alergenů. Projevuje se intenzivním svěděním a škrábáním, a to hlavně v oblasti tváře a uší. Většinou se inhalační alergie objevuje ve věku od 1 do 4 let.

Kontaktní alergie

Kontaktní alergie může být způsobena například nošením obojku proti blechám, působením soli ze silnic, nebo z různých rostlin. Mezi příznaky patří svědění, vyrážky nebo také bulky na kůži.

Potravinová alergie

Potravinové alergie mají za následek nejen svědění kůže, ale také problémy s dýcháním nebo nejrůznější trávicí obtíže, jako je například průjem nebo zvracení hlenů. Nejčastější příčinou potravinové alergie je reakce na nějaký konkrétní protein (nejčastěji v hovězím nebo vepřovém masu) v krmivu pro psy. Alergie na potraviny se často projeví až po 2 letech přijímání alergizující potraviny.

Diagnostické postupy pro zjištění alergie u psů

Před samotným alergologickým vyšetřením je důležité určit, zda se skutečně jedná o alergii a vyloučení toho, že problémy nejsou způsobeny jinými příčinami. Pro zjištění alergie u psů provádí veterinář nejrůznější diagnostické postupy, a to například:

  • kožní alergický test – psovi jsou vpichovány alergeny pod kůži a po 20 minutách se zjišťují výsledky
  • krevní testy – výsledky jsou známy do několika dnů

Léčba alergie u psů

Léky

Alergii není možné zcela vyléčit, lze jen potlačit nepříjemné projevy. Při léčbě alergie u psů jsou jednou z možností podpůrné léky, jako jsou například antihistaminika (tyto léky fungují přibližně pouze u 30 % psů a většinou je nutné vyzkoušet více typů těchto léků). Nejúčinnějším lékem při psích alergiích jsou kortikosteroidy. Tento typ léků má ale bohužel nejčastější a nejzávažnější nežádoucí účinky. Proto se ke kortikosteroidům přistupuje až v nejzazší chvíli, kdy všechny ostatní řešení selžou.

Desenzibilační vakcína

Další možností je tzv. desenzibilační vakcína, která se aplikuje vstřikováním do tlamy nebo injekční. U psů je tato metoda úspěšná přibližně ve 30 % případů. Tato léčba je navíc dlouhodobá a také finančně náročná. Metoda desenzibilizace je vhodná spíše v počátcích onemocnění a u psů, kteří trpí alergií na menší množství alergenů.

Úprava stravy

U léčby alergie je dále vhodná i eliminace potravin a nastolení vhodné stravy. U potravinových alergií je řešením speciální hypoalergenní krmivo pro psy.

Prověřená kvalitaod roku 1937

Kvalita prověřená časem. Věnujeme se prodeji a distribuci holandských krmiv, které se na trhu objevili již v roce 1937. Naše granule získali certifikaci kontroly bezpečnosti, kvality potravin i certifikaci výrobní kvality.
IFS Food certifikát kvality

IFS Food certifikát kvality

Granule bardog získali certifikaci IFS Food kontroly bezpečnosti a kvality potravin.

Více
GMP + certifikát výrobní kvality

GMP + certifikát výrobní kvality

Za dodržování nejpřísnějších norem a předpisů v celém výrobním postupu.

Více
Rychlé doručení

Rychlé doručení

Veškeré zboží držíme skladem. Odesíláme zpravidla do 24 hodin od objednání.

Více
100 % bezpečný nákup

100 % bezpečný nákup

Bezproblémová možnost výměny a vrácení zboží.

Více
mobile app
Máme mobilní aplikaci. Stáhněte si ji zdarma.
google play apple store